"İnsan özgür olmadıkça mutlu olamaz" (Dante)

17 Haziran 2015 Çarşamba

"Vav"



Meşhur Hafız Hattat Osman bir gün kayıkla Üsküdar’a geçiyormuş. İskeleye yanaşınca müşteriler paralarını vermeye başlamışlar. Hafız Osman para çıkarmak için kesesine uzanmış. Kesesi yanında değilmiş. Üstünü başını iyice aramış. Kese yokmuş. Aklına yazı takımı gelmiş. Mahcup bir şekilde kayıkçıya:

“Hemşehrim, kesemi yanıma almamışım. Sana bir ‘Vav’ yazıvereyim” demiş.

Kayıkçı:

“Vavı ne yapayım?” diye söylenmiş.

“Satarsın!..” demiş Hafız Osman. Kayıkçı söylene söylene kabul etmiş. Hafız Osman hemen yazı takımını çıkarıp bir "Vav" yazmış ve kayıkçıya uzatmış. Kayıkçı eline tutuşturulan bu kağıt parçasını alelade bir şekilde kesesine atmış.

Aradan birkaç gün geçmiş. Kayıkçının yolu Bedestene düşmüş. Bakmış ki kargacık burgacık yazılar, mezat ediliyor (açık artırma ile satış), Hafız Osman'ın eline iliştirdiği "Vav"ı burada satabileceğini düşünmüş. Mezatın tellalının yanına gitmiş. Cebinden “Vav”ı çıkarmış. Tellal “Hafız Osman Vav’ı!..” diye bağırır bağırmaz halk "Hafız Osman Vav"ını satın almak için fiyatı artırmaya başlamış. Fiyat durmadan artmış. Böylelikle kayıkçı ummadığı kadar para kazanmış bu "Vav"dan.

Bir gün yine Hafız Osman’ı kayığında görünce:“Para istemez hoca, sen yine Vav yazıver” demiş. Hafız Osman: “O Vav her zaman yazılmaz” diye cevap vermiş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder