"İnsan özgür olmadıkça mutlu olamaz" (Dante)

4 Haziran 2015 Perşembe

Kabus Görerek Uyanmak Hakkında



İnsan neden geceleri huzursuz olur bilir misiniz? Ya da hiç geceleri kabuslardan ötürü uyanıp kalktığınız ve o kabusların etkisiyle tekrar uykuya dalmayı istemediğiniz oldu mu? Mutlaka olmuştur. Hayatımızın değişik dönemlerinde psikolojik durumumuza bağlı olarak rüyalarımız da şekillenir. Bu bilimsel çevrelerin açıklaması... Peki işin bilimsel olmayan boyutu var mıdır? Evet...

Elhamdulillah müslümanız ve müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Hayatımızı her ne kadar O'na göre şekillendirememişsek de Efendiler Efendisi bir Peygamberimiz var. O büyük insana indirilmiş kitabımız Kur'an-ı Kerîm var. Onlara uyarsak doğru yolu buluruz. Onlar neyi beyan etmişse o kesinlikle, tartışma götürmeksizin doğrudur. Hayatımızda her konuda bize yol gösteren rehberlerimiz rüyalarımız konusunda da bizi aydınlatmışlardır. Ben de kabuslar ve geceleri korkarak uyanmalarla ilgili bir kaç bilgi paylaşacağım. Öncelikle rüyanın dinsel boyutu ile başlayalım:

Uykuda görülen şeyler anlamına gelen rüya; bir gerçeğe işaret edebileceği gibi, gerçek dışı veya uyanık iken zihni meşgul eden karışık şeylere de işaret edebilir. Bu itibarla rüyalar; "rüya-yı sadıka (gerçek rüya)" ve "rüya-yı kâzibe (yalancı rüya)" olarak ikiye ayrılır. Sadık rüyalar, Allah’tan; yalancı rüyalar ise, şeytandan veya nefistendir.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da sevgili Peygamberimiz ümmetine rehberlik etmiş, bu ve benzeri durumlarda dua ederek Allah’tan nasıl yardım isteneceği ve ne şekilde hareket edileceğini bizlere öğretmiştir:

Sahabeden Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) diyor ki; Peygamber (s.a.s.)’i şöyle buyururken işittim: 
"Sizden biriniz hoşuna gidecek sevdiği bir rü’ya görünce; -bilsin ki güzel rüya yüce Allah’tandır- bu durumda, ‘Elhamdülillah’ (her türlü övgü Allah’a mahsustur) diyerek Allah’a hamd etsin ve rüyasını sevdiği (salih) insanlara anlatsın. Hoşlanmadığı bir rüya görünce de -bilsin ki o şeytandandır- sol tarafına üç defa üflesin, kötü rüyanın ve Şeytanın şerrinden; 




Okunuşu: E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm “(Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım)’ diyerek Allah’a sığınsın ve onu hiç kimseye anlatmasın. O zaman o rüya kendisine zarar vermez.”
(Buhârî, Ta’bîr, 3, 46; Müslim, Rü’yâ, 3; Tirmizî, De’avât, 52; İbni Mâce, Rü’yâ, 3)

***

İmam Mâlik (r.a.)’ten rivayete göre; 
Hâlid İbnu’lVelîd (r.a.), Hz. Peygamber (s.a.s.)’e: gelerek “Ben uykuda iken korkutuluyorum, ne yapmamı tavsiye buyurursunuz?” diye sormuş, Peygamberimiz (s.a.s.) de ona şu duayı okuyup Allah’a sığınmasını tavsiye etmiştir: 



Okunuşu: "E’ûzü bi-kelimâtillâhittâmmeti min ğadabihî ve ‘ıkâbihî ve min şerri ‘ıbâdihî ve min hemezâti’şşeyâtîni ve en yehdurûn."

Anlamı: “Allah’ın eksiksiz, tam olan kelimeleri ile O’nun gazabından, ikabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesveselerinden ve (beni kötülüğe atan) beraberliklerinden (yanımda hazır bulunmalarından) Allah’a sığınırım!” 

(Malik, Şi’r, 4; Taberanî, el-Mu’cemü’l-Evsat, No:931)

***

Bu duaları okuyalım, ezberleyelim inşallah. Ayrıca Ayet'el Kürsî, Felak ve Nas surelerini de ezberleyelim.

Ayet'el Kürsî:




Okunuşu: Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel ard. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.

Anlamı: Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?
O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Hiçbir şey O’na gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar, O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.


Felak Suresi:



Okunuşu: Kul eûzu bi rabbil felak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri gâsikın izâ vekab. Ve min şerrin neffâsâti fîl 'ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.

Anlamı: De ki: “Ben, Felâk’ın Rabbine sığınırım.” Yarattıklarının şerrinden. Ve karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden. Ve düğümlere üfleyenlerin şerrinden. Ve haset ettiği zaman, haset edenin şerrinden.


Nas Suresi:


Okunuşu: Kul e'uzü birabbinnâs. Melikinnâs. İlâhinnâs. Min serrilvesvâsilhannâs. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâs. Minelcinneti vennâs.

Anlamı: De ki: sığınırım ben insanların Rabbine, İnsanların Melikine [mutlak sahip ve hakimine]. İnsanların İlahına. O sinsi vesvesenin şerrinden, O ki insanların göğüslerine (kötü düşünceler) fısıldar. Gerek cinlerden, gerek insanlardan olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım!

Bu sureleri ve duaları okudutan sonra ALLAH'ın izniyle hiç bir kötülük ne uykuda ne de uyanıkken yaklaşamaz. Kâfirlerin bile "Emîn" dedikleri Yüce Peygamberimiz (S.A.V.) söylemişse doğrudur. Bize O'na inanmak ve direktiflerine uymak düşer. ALLAH bizleri doğru yoldan ayırmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder