"İnsan özgür olmadıkça mutlu olamaz" (Dante)

17 Ocak 2015 Cumartesi

Genç Müridin Garip Yolculuğu

Vaktiyle bir dergâhta kendini ALLAH'a adamış bir genç varmış. Hikmetleri ve kerametleri bolca olan bir ALLAH dostunun yanında ilim-irfan öğrenirmiş bu genç. Günün birinde hocası onu alış-veriş için kasabaya yollamış.  Dergah kasabadan yarım gün mesafe uzaktaymış. Genç hazırlıklarını yapıp yola çıkmış. Kasabadan alış-veriş yaptıktan sonra dergaha dönerken yorum ve açıklaması kendisi için imkânsız olan bir takım olaylarla karşılaşmış:

Birinci olay şu imiş: Bazı kimseler bir tarlaya buğday ekiyorlar, ekilen buğdaylar hemen yetişip olgunlaşıyormuş. Onlar da hiç vakit kaybetmeden hasat ediyorlar, sonra bunları ateşe verip yakıyorlarmış.

Şaşırmış yoluna devam etmiş. Biraz daha ileride ikinci olaya şahit olmuş: Bir adam büyük bir taşı kaldırmaya çalışıyor fakat kaldıramıyormuş; ama bu taşa bir tane daha ekleyince kaldırabiliyormuş, bir üçüncüyü de ekleyince daha rahat kaldırabiliyormuş.

"Fesubhanallah!" demiş yoluna devam etmiş genç. Biraz daha ilerledikten sonra da bir başka olaya denk gelmiş: Bir adam bir koyuna binmiş, onun üzerine birkaç kişi daha binmiş koşturuyorlarmış. Arkalarından birileri de onlara yetişmek için çabalıyormuş ama yetişemiyorlarmış.

Genç bunlarla kafası karışmış bir halde uzun yolculuğun nasıl geçtiğini anlamadan dergâhın kapısına gelmiş. İçeri girdiğinde hocası kendisini karşılamış. Yolculuğun nasıl geçtiğini sormuş. Aslında haberdarmış olanlardan, hak dostu kerametlerinden birini daha gerçekleştirmiş. Ancak genç müridine bir ders vermek için sormuş olanları. Genç yolda gördüğü herşeyi anlatmış. Bunun üzerine ALLAH dostu bu genç adama rastladığı olayları bir bir açıklamış:

“Senin yolda ilk rastladığın buğday ekip hemen hasat eden ve sonra ateşe verip yakan insanlar, iyilik edip de onu sağda solda konuşarak değerini sıfıra indiren insanları simgeliyor. Sen sen ol iyiliğini hiç bir yerde ifşa etme.

İkinci gördüğün taş kaldırmaya çalışan kimse de şunu anlatır: İnsana ilk işlediği günah ağır gelir, onun altında ezilir. Ama ona tevbe etmeden başka günahlar işlemeye devam ederse artık o günahlar ona hafif gelmeye başlar. Sen sen ol günahlarını tekrar etme. Tevbesinde sebat edenlerden ol!

Koyun ve ona binenlere gelince, koyun cennet hayvanıdır. Sırtındakileri cennete taşımaktadır. Koyuna ilk defa binen alimlerdir, ondan sonra binenler her sınıftan müminlerdir. Bunlara yetişmek için koşanlar ise inançsızlardır. Sen sen ol ALLAH yolundan ayrılma. Yoldan bir çıkarsan bir daha yola girmen zorlaşır!"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder